Bevolkingsonderzoek darmkanker

Dit jaar gaat het bevolkingsonderzoek darmkanker van start en dit zal tot 2019 stapsgewijs worden ingevoerd. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Zij ontvangen elke twee jaar een uitnodiging tot deelname.

 

Bevolkingsonderzoek

Het bevolkingsonderzoek is een aanbod van de overheid. Deelname is gratis en vrijwillig. Genodigden voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangen thuis een paarse envelop met een ontlastingtest en informatiemateriaal.

Als bij laboratoriumonderzoek bloed in de ontlasting wordt gevonden, volgt een uitnodiging voor een diagnostische coloscopie.

[box type=”info”] Een coloscopie is een kijkonderzoek van de dikke darm.[/box]

 

Thuistest

De ontlastingstest wordt thuis uitgevoerd door een meegeleverd, speciaal ontwikkeld, staafje op vier verschillende plekken in de ontlasting te drukken. Het staafje wordt vervolgens in een buisje geplaatst en met een persoonlijk antwoordformulier opgestuurd naar het laboratorium. Daar wordt vervolgens de ontlasting getest op de aanwezigheid van (sporen van) bloed.

 

Voor wie

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld voor mensen die geen klachten hebben. Mensen met klachten adviseren wij contact op te nemen met de huisarts. Zij hoeven niet op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek te wachten.

 

Kosten

De ontlastingtest behoort tot het bevolkingsonderzoek en is gratis. De intake voor coloscopie, de coloscopie en een eventueel vervolgonderzoek/behandeling behoren niet tot het bevolkingsonderzoek. De kosten hiervan worden door de zorgverzekeraar vergoed na aftrek van het eigen risico.